srijeda, 12. veljače 2014.

ŽELITE RADNI KUTAK U DOMU?
SAVJETUJEMO KAKO DA GA NAPRAVITE

Kako organizirati ured u domu i pritom oplemeniti svoj prostor.




Organizirati radni kutak u minimalno kvadrata posebno je osjetljiv zadatak koji zahtijeva puno pažnje i dobro poznavanje radnih navika korisnika. U mnogim domovima radni je prostor i multifunkcionalan prostor koji koriste svi članovi obitelji. Za jedne je to mjesto osmosatnog rada, dok je za druge radni kut mjesto za plaćanje računa ili pisanje domaće zadaće. Opcija je mnogo pa treba odlučiti koje je rješenje najbolje za vašu obitelj.


Odvajanje ureda
Ako se radni kutak nalazi u prostoru u kojem se obavlja više dnevnih aktivnosti, dobro je predvidjeti mogućnost fizičkog odvajanja radnog prostora od ostatka sobe. Odvajanje je najbolje napraviti zavjesama, kliznim vratima ili policama.



Odabir lokacije
Prvo je i najvažnije odabrati mjesto u životnom prostoru. Radni kut najčešće je dio dnevnog boravka, hodnika ili blagovaonice pa je bitno da se uklopi u postojeći prostor. Nakon odabira prostorije bitno je pronaći prikladan dio sobe koji je najmanje frekventan da se ne narušava koncentracija u radu.
Boje i materijali
Pri odabiru boja i materijala bitno je da čine estetsku cjelinu s ostatkom prostora. Birajte boje ovisno o tome kakvo vas okruženje najviše inspirira za rad. Nekima žive boje djeluju stimulativno, dok će druge najbolje motivirati neutralni tonovi. Bijela boja povećava prostor pa će vaš minijaturni radni kutak izgledati prostranije ako izaberete svjetlije tonove. Kod upotrebe boja treba paziti da se ne pretjera jer se u protivnom može stvoriti kaotičan sklop.
Iskoristite zid
Kućni ured manje je formalan, ali to ne znači da ga treba natrpati detaljima. Dekoracija je ta koja daje zadnju riječ u uređenju i njome stvarate radnu atmosferu. Nije dobro da je atmosfera previše opuštena jer vas neće dovoljno stimulirati na rad, a kako se radi o kućnom uredu, ne treba biti ni previše formalno uređen, probajte naći neku sredinu.
Nastojite rasteretiti radnu plohu tako da iskoristite zid. Pretvorite jedan dio zida uz radni stol u multifunkcionalan pano koji može služiti kao kalendar, podsjetnik ili mapa za inspiraciju. Odličan je dekoracijski element i ujedno rasterećuje radnu plohu.
Poželjno bi bilo da sav radni pribor, ponajprije držače za papir i olovke također smjestite na zid i tako oslobodite radnu plohu da bude namijenjena isključivo za rad.
Odabir stola
Radni stol mora prije svega biti mjesto koje je ugodno za rad i boravak pa je stoga poželjno da ste tamo ugodno smješteni. Stolac bi trebao biti ono na čemu se ne štedi, no pripazite na njegov izgled da ne naruši estetiku sobe. Budući da atmosfera vašeg ureda ne mora biti formalna, umjesto klasične uredske stolice nabavite neki od dizajnerskih stolaca koji, osim što su udobni za sjedenje, odličan su detalj u interijeru. Pravilo da radni kutak zauzima minimalno prostora uvjetuje da stol bude minimalnih dimenzija.

Praktično je rješenje sklopivi radni stol. Kad završite s radom, stol se može sklopiti i osloboditi taj dio sobe za neku drugu namjenu. Kako je laptop postao najčešće kućno računalo, znatno je uštedio prostor radnog stola pa se radni kut može pretvoriti u stolić s časopisima i knjigama. Ako nemate mjesta za stol s ladičarom, predvidite dovoljno zidnih polica. Kao zamjena za ormarić mogu poslužiti i kartonske kutije koje možete premještati.

Rasvjeta
Svjetlo je važan faktor u projektiranju radnog kuta. Najbolje je smjestiti radni stol u blizini prirodnog svjetla jer ono najmanje umara oči. Obavezna je i stolna lampa. Kad se štedi svaki centimetar radne plohe, najbolje je izabrati model lampe koji se pričvršćuje na rub stola.
Savjeti:
1. Za organizaciju radnog kuta najbolje je izabrati dnevni boravak ili blagovaonicu
2. Praktično je rješenje sklopivi radni stol izrađen po mjeri koji se nakon korištenja sklopi i postane dio ormara.
3. Pretvorite jedan dio zida uz radni stol u multifunkcionalni pano koji može služiti kao kalendar, podsjetnik ili mapa za inspiraciju. Odličan je dekoracijski element i ujedno rasterećuje radnu plohu.
4. Bijela boja povećava prostor pa će vaš minijaturni radni kutak izgledati prostranije ako izaberete svjetlije tonove





Nema komentara:

Objavi komentar