ponedjeljak, 30. rujna 2013.

KAKO ODABRATI IDEALNE BOJE ZA VAŠ PROSTOR?

Kažu kako se boje dijele na tople (crvena, žuta i narančasta) koje su poticajne i energične i na hladne (zelena i plava) koje umiruju i opuštaju. Postoje i neutralne boje u koje ubrajamo, prije svega sivu, bijelu i bež, koje mogu zahladiti ili utopliti prostor, ovisno o njihovom intenzitetu i pozicioniranju.
BIJELA - najčešće je korištena kao podloga za neku boju. Čisto bijela (ne)boja daje svježinu i pojačava osvjetljenje, djeluje umirujuće, ali ako je previše zastupljena može djelovati pomalo sterilno i strogo. Toplija nijansa bijele stvara ugodnu atmosferu pa je dobra za dnevne boravke koji se uglavnom koriste za odmor nakon napornog dana.  

ŽUTA - Žuta boja je boja sunca. Optimistična žuta boja podiže energiju i koncentraciju te potiče kreativnost pa je pogodna za dječje i radne sobe. Ubrzava metabolizam i potiče konverzaciju pa se preporučuje i u kuhinjama i blagovaonicama. Budući da dočarava sunce, idealna je za mračne hodnike i podrumske prostorije. 
CRVENA - emocionalno najintenzivnija, crvena je dramatična, strastvena boja koja ubrzava rad srca i disanje. Daje nam energiju i budi osjećaje intimnosti i strast pa je odlična za spavaće sobe zaljubljenih parova. Pogodna je za blagovaonice (često se koristi i u restoranima). Upotrebljavajte je vrlo oprezno, baš kao i ostale intenzivne boje.
NARANČASTA –za odlično raspoloženje i aktivnosti u domu , s narančastom sigurno nećete pogriješiti narančasta boja čini prostor toplijim, ali je ugodnija i pristupačnija, pa je time i pogodnija za dnevne boravke ili prostorije za obiteljsko druženje i igranje.

PLAVA- plava boja smiruje i opušta pa se koristi u spavaćim sobama te u kupaonicama. Plava potiče koncentraciju pa je dobar  izbor i za radne sobe. Smanjuje apetit pa nije pogodna za blagovaonice osim ako ste na dijeti!
ZELENA- također smirujuća i opuštajuća, zelena boja unosi harmoniju i osjećaj povezanosti s prirodom. Upotrijebite je u dnevnoj sobi u kombinaciji s drvenim elementima i dobit ćete pravu, malu, prirodnu oazu u svom domu! Može se koristiti u svim prostorijama stana ili kuće.










SMEĐA -stvara toplinu u domu, umirujuća, zemljana boja daje osjećaj snage, a omiljena je jer se odlično slaže s gotovo svim bojama!
LJUBIČASTA - ljubičasta boja izaziva nepredvidljive reakcije kod ljudi, a jedno je sigurno – djeca ju općenito bolje prihvaćaju od odraslih. Zato je dobra za dječje sobe, i za radne prostore jer potiče kreativnost. Romantično i elegantno te je u posljednje vrijeme vrlo popularna boja u kuhinjama, blagovaonicama, spavaćim i dnevnim sobama.

Nema komentara:

Objavi komentar