utorak, 17. rujna 2013.

I MALEN PROSTOR MOŽE PRUŽITI VELIKE UDOBNOSTI.

Strmi prilaz zvan  „Stube put Kijca“ vodi nas do kućnog broja 4 u Njivicama na  otoku Krku. Velika drvena, ostakljena vrata daju naslutiti da se iza njih krije mnogo zanimljivosti. Posebnu pažnju zaokuplja prizemlje s velikom „teracom“. Susretljiva vlasnica veselo otkriva djelo svojih ruku i uma. Ima se tu što gledati, čuditi se i diviti snazi i kreativnosti vlasnice koja je duboko zagazila u 60-tu.


Svaki dio te terase ima svoju malu cjelovitu priču i sliku ugodnu oku. Pod gustom krošnjom kivija (koja je pravo prirodno sjenilo), našlo se mjesta za masivni namještaj, dobro očuvan a ispleten od pravog zagorskog pruća. Odiše to starinom i udobnošću. Dojam dopunjuju duboke glinene tegle pune ružmarina, lavande i majčine dušice.
.
Kao nehotice odbačena, pruža se ribarska mreža, siva od soli i vremena, s pokojim račićem, školjkom i zvjezdačom. Kroz sve to pada pogled na more i stapa se u cijelovitu sliku.
Malo dalje, na drugoj strani, s poda od prirodnog kamena uzdiže se vitka amforasta ograda koju nadopunjuje kulisa prave šume hrasta. Nekoliko kućica za ptice našle su mjesto na ogradi.Onako vješto pričvršćene zgledaju kao da su izrasle iz ograde.


Tu je našao mjesto stol, klupa i dvije metalne stolice. Izlizana bakrena džezva i tanke, gotovo prozirne šalice od porculana, kazuju nam da se ovdje svakodnevno u dobrom društvu ispija crna kava. Tvrdoću metala smekšali su dekorativni četvrtasti jastučići. Ugođaj prostoru daju dvije drvene svjetiljke. Sasvim u kutu te četvrtaste terase smještena je velika drvena  kutija u kojoj su pohranjeni predmeti za uređivanje vrta.

Pogled kroz odškrinuta vrata koja vode u hodnik stana, opaža se skladno stubište, uredne zidne obloge, te okviri slika čije majstore nismo  ovaj put  upoznali. Poseban ugođaj bogatom interijeru daje luster kojeg je vlasnica sama izradila, a sigurno nadmašuje svakodnevnu običnost.

Po mišljenju vlasnice to je najljepši dio stana, tako misle i drugi gosti.

Nema komentara:

Objavi komentar