srijeda, 23. travnja 2014.

USKRSNA IDILA U 27 M2
Šalabahter za uspješno uređenje
U strogom centru Zadra, u Širokoj ulici koju mnogi bolje poznaju pod imenom Kalelarga smjestio se, bez ikakve sumnje, vjerojatno najšarmantniji mali stan koji smo imali priliku vidjeti u našem dugogodišnjem posjećivanju stanova i kuća diljem Hrvatske i regije.
U svega 27 četvornih metara vlasnica, zadarska umjetnica Mirela Maurin uspjela je ostvariti funkcionalan i ugodan život i pritom osmisliti životni prostor koji mnogima, koji muku muče s manjkom kvadrata, može poslužiti kao šalabahter kako uspješno uređivati i dekorirati. Sklad, urednost i čistoća prostora postignuta pametnim odabirom namještaja te sinergijom crvene i bijele boje potpuno nas je oduševila još prošle godine kada smo vam u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista Nekretnine, a zatim i u časopisu Dom i Dizajn ispričali priču o ovom ljupkom stanu.
‘Volim izrađivati dekoracije od tkanina po uzoru na sjajnu nizozemsku dizajnericu Tonu Finnanger’
To oduševljenje nije jenjavalo, pa smo se jako razveselili kada nas je Mirela pozvala na kavu i kolače kako bi nam pokazala kako brzo i jednostavno, a opet s ukusom dekorirati mali prostor za Uskrs. – Obožavam Uskrs zbog predivnih pastelnih boja koje su prepoznatljive za meni najljepše godišnje doba, proljeće. Svake godine, s jednakim veseljem osmišljavam uskrsne kutke svoga stana, kombiniram boje i uzorke i izrađujem različite dekoracije – priča nam Mirela koja je prvi uskršnji kutak osmislila već u hodniku.
- Sama sam rezala drvo u obliku zečeva, jednog od glavnih simbola Uskrsa, a zatim sam ih bojala u sunčane boje, narančastu i crvenu. Također, od drva sam napravila i oblake koje sam također pobojala u proljetne boje. Oni osim dekorativne imaju i praktičnu ulogu jer služe kao držači pisama, računa i ključeva – nabraja Mirela dodajući kako se od drva uz malo mašte, strpljenja i tehnike mogu izrezbariti najrazličitije zanimljive stvari.
Ona već godinama tako izrađuje i kućice koje isto služe kao držači ključeva, ali i dekorativne kućice u raznim bojama za kojima su turisti na njezinom ljetnom štandu na otoku Istu jednostavno ludi. Osim od drva, Mirela ističe kako voli raditi s tkaninama po uzoru na norvešku umjetnicu Tonu Finnanger. – Jako cijenim njezin rad. Tona je sa 25 godina sašila svoju prvu tekstinu lutku, a danas su njezine lutke, poznatije kao Tilde, poznate i prepoznatljive u cijelom svijetu.
U njihovom stvaranju koristi prirodne tkanine poput pamuka i lana koji su prije šivanja obojani uz pomoć čaja, kave, hrastove kore ili ljuske od luka. Za stvaranje kose koristi vunu, a lutka se puni vatom ili sintetičkim punjenjem za igračke – prepričava nam Mirela pokazujući u dnevnom boravku par zagrljenih zečeva koje je izradila po uzoru na Tildu.
Paška skuta, pogača, makaroni, tulipani i eto savršenog proljetnog doručka
Od tkanine Mirela je po Tildinom predlošku izradila i dekorativne jabuke pastelnih boja koje je stavila u željeznu kanticu. Uskrsno-proljetni ugođaj Mirela je postigla i tako što je na sat u dnevnom boravku objesila ptičice koje je također izradila od tkanine, a na stolić je postavila gnijezdo od šiblja u koje je, pak, stavila jaja od stiropora premazana granitnom bojom i ukrašena dekoracijama izrađenim u tehnici paste al mais. Neka od stiropornih jaja Mirela zna posuti kristalićima za signalizaciju cesta.
Dobije se, kaže, jako dobar efekt. – Jaja od stiropora izrađujem već godinama i mogu vam reći da su se pokazala odličnom uskršnjom dekoracijom. Neka izradim manja, a neka veća. Ona koja su veća obično izradim tako da se mogu otvoriti pa služe i kao spremište za čokoladna jaja koja se mogu kupiti u trgovinama i slastičarnicama – objašnjava Mirela koja je pravu blagdansku čaroliju osmislila i u kuhinji. Ljupki vijenac od šiblja s drvenim pticama, kao i ostatak dekoracija, u pastelnim je bojama proljeća.
Blagdanski stol upotpunjen je zelenim stolnjakom s uskršnjom pogačom na etažeru, paškom skutom, pripadajućim tanjurima i beštekom te neizbježnim tulipanima. Tu su i ukusni makaroni te kačkani prsteni za salvete, također napravljeni u tehnici paste al mais. No, pravu proljetnu čaroliju Mirela je napravila na prozoru. Teglice s cvijećem i bosiljkom te ukrasnim jajima u gnijezdu pravi su pogodak, kao i krletka od žice s drvenim pticama prikačenim na nju drvenim kvačicama. Ako vam se svidjelo to što Mirela izrađuje, slobodno joj ukradite pokoju ideju, ona se neće ljutiti. Dapače. Kaže, jako je sretna kada može inspirirati svojim maštarijama ljude oko sebe. Svi koji, pak, žele nešto naručiti od ove svestrane zadarske umjetnice, mogu to učiniti tako da joj se jave na mail mirela.maurin@gmail.com.

1 komentar:

  1. Sve pohvale, stvarno stan izgleda odlično. Lijepo iskombiniran mali prostor. Nedavno sam i ja malo renovirala svoj stan, pa sam jedan dio interijera promijenila u rustikalni izgled. parketi

    OdgovoriIzbriši